lauantai 2. lokakuuta 2010

Leilan manhattan sourdough-leipä

Neljän päivän odotus on ohi, taikinanjuuri oli vihdoinkin valmista leivottavaksi!! 
Leivoin Leilan (Leila Lindholm: one more slice-kirja) ohjeella kaksi isoa leipää. 
Niistä tuli ihan mielettömän hyviä vaikka itse kehunkin! 
Kuori on ihanan rapea ja leivän koostumus suussa sulava! 
Nyt reilusti voita päälle ja nautiskelemaan. I like!

Taikinan juuri vehnästä:

Päivä 1
* 2 dl haaleaa vettä
* 2,5 dl vehnäjauhoja
* 1 rkl juoksevaa hunajaa

Päivä 2
* 1 dl haleaa vettä
* 1,5 dl vehnäjauhoja

Päivä 4
* 1 dl haaleaa vettä
* 1,5 dl vehnäjauhoja

Sekoita ensimmäisenä päivänä vesi, jauhot ja hunaja tasiseksi taikinaksi. 
Kaada lasipurkkiin, peitä muovilla ja anna seistä huoneenlämmössä 2 päivää.

Lisää vesi ja jauhot kolmantena päivänä, sekoita tasaiseksi.
Peitä muovilla, anna seistä huoneenlämmössä vuorokausi.

Lisää vesi ja jauhot neljäntenä päivänä, peitä taas muovilla ja anna taikinan seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

Nyt voit aloittaa varsinaisen leipomisen.
Ylimääräisen taikinan juuren voi säilyttää jääkaapissa, 
"syötä" juurta jauhoilla ja vedellä aina silloin tällöin.

Manhattan sourdough-leipä:

* 20 g hiivaa
* 7 dl haaleaa vettä
* 2,5 rkl suolaa
* 3 dl taikinan juurta
* n. 15 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon, liuota hiiva veteen.
Lisää suola ja taikinan juuri.
Lisää jauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikinakoneessa
 n. 15 minuuttia kunnes taikina on pehmeää ja joustavaa.
Ripottele taikinan pinnalle jauhoja, kohota liinan alla n. 2,5 tuntia.
Jaa taikina kahteen osaan, pyörittele varoen kahdeksi limpuksi.
 Käytä reilusti jauhoja.
Laita limput leipävuokiin.
Kohota liinan alla n. 1,5 tuntia.
Lämmitä uuni 250° c.

Aseta leivät uunin keskitasolle.
 Kaada reilu desilitra vettä uunin pohjalle 
(leivän kuoresta tulee näin rapea).
Laske lämpötila 200°c, paista leipiä n. 50 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti